pengujung~

Website counter

my prend

Terdapat ralat dalam alat ini

Mati

huh..aku x taw pe topik aku ni..Meninggal Dunia..hurm,kite pun x taw ble mase kite tibe...bru2 ni artis pun da byk sgt meninggal..apetah lagi orang awam..setiap saat,ade orang meninggal..Sejak kebelakangan ni,aku asip pkir je ble aku akn mati??mcm mane aku kat sne nanti..takotnye...wah,,,byk dose aku...tiap kali wat dose,x pernah pkir azab kat nerake nanti..ble aku cerite bab2 cm ni..mesti orang ckp aku khutbah..tp,reality nye...hayat kite mmg x lame pun..dlm sekelip mate je kite ley mati...nak2 bab solat,astagfirullahalazim..byk sgt2 aku tinggal...nk citer pasal khusyuk ke x solat,....jauh aku ketinggalan..hari tu,abg aku ade ckp..''yg mbezakan org kapir dgn islam..adelah solat....sape x solat tu...org kapir je..klau islam,die menagku islam..dan die kerjakan solat..''...betol..aku da lame x muhasabah diri aku....kalau dedah aurat...tak payah ckp la....dr kecik smpai besar....terlalu byk aurat aku didedahkan..bkn kate x sengaje...tp sengaje...dose kan???mane la taw...tbe2 mati..tak sempat aku nk bertaubat....sian aku nanti...tp,ape2 pun..sejahat2 aku..aku x kan dye rmbut aku...itu janji aku,..nauzubillah min zalik..aku x kan minum arak...msok club...bende2 cm tu la ley wat kte makin mengejar dunia....dunia ni x lame pun.....da byk kwn2 aku meninggal...tp,x sempat nk bertaubat..sekejapan da tibe ajal...hm..MATI ITU ADELAH KEMESTIAN~

aku mesti sentiase beringat..muhasabah diri....insyallah~solat itu tiang agame....

MALAYSIA vs INDON



lagu ni dikontroversi atas sebab menyanyikan lagu penyanyi indon..hahah..ape r indon ni,,da kalah bola..mcm2 nk cri salah orang..da kalah,kalah je la..padehal lagu ni da 4 tahun kot,baru nk bersuare lpas indon kalah..name pnyanyi indon tu. IMANIAR!

kelemahan nikon D60..aku x jdi beli..haha

kelemahan utama d60 ialah dia hanya sapot lens AF-s.... means lens tuh mempunyaimotor sendiri.... so motor ni yg menggerakkan focus camera...

berbeza dgn model d50, d70 dan d80 keatas, body model ini ada built-in moto sendiri...... soklu masok len yg bkn af-s (yg tadek motor sendiri), lens tersebut akan ada function auto fokus... fokus digerakkan menggunakan motor built-in td....

so disini bermulalah masalah bila nk upgrade lens..... pengguna d40, d40x dan d60 terpaksa beli lens af-s ni yg agak mahal berbanding lens manual (tanpa motor)..... sebagai contoh, 50mm f1.8 prime lens, takde motor beharga sekitar rm 400... manakala 50mm f1.4 (nih ada motor) beharga rm1100.... lihat beza jauh harganya.... tp lens yg ada motor nibiasanya focusing dia lebih pantas..... so ada pro and cons jugak..... 

tp bkn bermakna xbleh pki langsung, bila lens bkn af-s dipasang di kamera d40, d40x dan d60 ni, lens tersebut hanya manual fokus... sbb langsung takde moto.. lens tade... body pon tade.... kalau nak amek wedding tak ke masak nak fokus manual....

so pikir la... kita nak murah skang, but later kene spend bnyk..... tuh yg sme org tukar tuh.... er... kebanyakkan la...
tp sebanrnya d60 sudah memadai kalau sedara hanya mahu gunakan utk hobi, ambil gamba femeli... suka suka la...... kalau nak digunakan sebagai periuknasi, sile dapatkan d80 paling kureng..... ini pandangan saya lah....