pengujung~

Website counter

my prend

Terdapat ralat dalam alat ini

kelemahan nikon D60..aku x jdi beli..haha

kelemahan utama d60 ialah dia hanya sapot lens AF-s.... means lens tuh mempunyaimotor sendiri.... so motor ni yg menggerakkan focus camera...

berbeza dgn model d50, d70 dan d80 keatas, body model ini ada built-in moto sendiri...... soklu masok len yg bkn af-s (yg tadek motor sendiri), lens tersebut akan ada function auto fokus... fokus digerakkan menggunakan motor built-in td....

so disini bermulalah masalah bila nk upgrade lens..... pengguna d40, d40x dan d60 terpaksa beli lens af-s ni yg agak mahal berbanding lens manual (tanpa motor)..... sebagai contoh, 50mm f1.8 prime lens, takde motor beharga sekitar rm 400... manakala 50mm f1.4 (nih ada motor) beharga rm1100.... lihat beza jauh harganya.... tp lens yg ada motor nibiasanya focusing dia lebih pantas..... so ada pro and cons jugak..... 

tp bkn bermakna xbleh pki langsung, bila lens bkn af-s dipasang di kamera d40, d40x dan d60 ni, lens tersebut hanya manual fokus... sbb langsung takde moto.. lens tade... body pon tade.... kalau nak amek wedding tak ke masak nak fokus manual....

so pikir la... kita nak murah skang, but later kene spend bnyk..... tuh yg sme org tukar tuh.... er... kebanyakkan la...
tp sebanrnya d60 sudah memadai kalau sedara hanya mahu gunakan utk hobi, ambil gamba femeli... suka suka la...... kalau nak digunakan sebagai periuknasi, sile dapatkan d80 paling kureng..... ini pandangan saya lah....