pengujung~

Website counter

my prend

Terdapat ralat dalam alat ini

nikon D60 will be mine

NIKON D60
haha..x percaya,.aku dpt beli bnde ni...mule2 ragu2 gak..ye r..cecah ribu,um..tp,pkir2 balik..ble abg aku nk berkawin next year...aku rase mcm nk bli bnde alah ni...aku tny pndapat jol..die kate..bli r 'tembak-tmbak' tu..hahah..maksud die..bli r dslr tu..aku just taw psl dslr ni..serbe skit je. 5 % je...dr kelab fotografi dlu,dgn aku search kat internet..byk info aku taw..um, khamis ni..30/12..aku akan jmp owner die tok beli nikon ni..hrp2 x rosak la...amin~

PC FAIR 2011..lame lagi..=((

facebook yang kedua..

www.tagged.com

kelebihan ni,bley change background..cam my space,pastu..dpt bace status org len..
keburukan..xde chat pulak...sarat r...

karnival kerja

pergi,jgn x pergi

sape igt..kecik2 dlu..kite kan~

- kat skola ade salesman jual bukucerita.ari ni bg list, esok mintak duitbeli walaupun cerita buku tu dah tau.

salesman susu pon camtu gak.


- kat library, budak2 mmg baca buku tpjust tengok gamba je.bile ade programNilam, sebok semua nak pinjam buku.


- RMT kat skola mkn x best, tp ygberduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpnblkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.


- main lwn pemadam, syg nak guna utkpadam.padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlmade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.


- cikgu pakai pembaris kuning pjg.Adepemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgupgg pon kat situ.


- bulu ayam jd ramping krn seringdijadikan rotan.


- time pendidikan seni, lukis sume bolehtp bile time kaler sume hampeh.ade gakbuat anyaman pakai kertas warna, kolajla, ape la...

- main game 2D.super contra, supermario, street fighter, sume pakai tape.


- jam tgn Boy London jd idaman, sbb boletuka2 kaler ikut suhu n cuaca.


- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.

Tora pon best gak.Beli se mata2 nakmainan, coklat die x mkn pon.


- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan diekat tV bole tembak alien tu...

yang ni pulak...time2 tarawikh..haha


berlakon..

lepas 5 minit..hehe

Cabot...!!

Lagi lajuu..Lari..Lari..

hhmmmm...=(

..Allahuakbar!

Hehe....2 minit kemudian..

hiyuu..hiiiyyyuuu

kerja kosong

kerja kosong??care mudah,,info paling latest kite boleh dapat,,dari


change the notebook background..

taw kan..notebook x ley change die nye background?...ade 1 software yg ley kite change background ..try g link ni..aku pun gune ocenis ni..try la...

http://www.filestube.com/1948bd085b57564803ea,g/Oceanis-Change-Background-W7.html

kantoi syarikat..ha2

sori,semalam x cerite pun pasal kerje lak..aku tertekan la..someone wat hal..hm,da la semalm aku penat gler..bos aku r giler..smpai 5 syarikat,kitewang kne wat claim die..giler tol~..pastu,nak settlekan advance pekerje lagi..biol aku dibuatnye..mcm2 kerenah aku jmp..hari ni,igtkan xde keje..ade jgk..kne wat claim TM,nseb bek kak umi nk wat..senang aku..pagi2,aku da kne g MPHTJ,hantar cop..kantoi lak tu...
'eh,semalam,bukan ke awk dari syarikat ZT ke?kenapa hari ni awk dr syarikat PA??'


haha,sial tol..aku da tunduk bawah da..x taw nak ckp ape..tu r,kje aku menipu syarikat je..mcm2 syarikat aku wakilkan...smpai org tu pun da cam muke aku..siot tol~..pastu,g peringgit,ambek pelan..makan kat kedai pondok..murah giler..mkn ngn ika..(2 nasi,kuah pucuk ubi,1 tlor msin,2 ikan keli,air sirap limau,ngn teh ais..)..sumenye RM5.90..bgos r kedai tu,ptot r ramai orang..sbb murah..then,aku de nmpk tau.budak ni,ade pegang haiwan..mcm polar bear..bergayut kat tgn budak tu..hahah..comel giler..

whatcha say~blow me a kiss

lagu ni..aku x pernah jemu dengar dan nyanyi...


WHATCAH SAY~









BLOW ME A KISS~

istiLah bercinta_ramli sarip

pernah dgr x lagu ni...??
best..



Kau kata kau cinta
Kau kata kau sayang
Kini entah di mana
Tiada lagi kemesraan

Kau kata setia
Hanya aku saja
Tapi hilang ke mana
Tiada lagi kenangan

Ku tabahkan hati
Ku genggam azimat
Untuk ku balut luka semakin mendalam
Biarku hadapi walaupun tergugat
Akan ku benamkan biar jadi debu

Kini ku mengerti
Istilah sebenar
Di dalam bercinta
Tiada kepastian
Tiada penentuan
Akan kebahagiaan
Semua percintaan
Haruslah berkorban
Tiada batasan

CIDB

hari ni,aku wat CIDB,isi borang CIDB tok hntar temuduge..ade 3 set aku wat,nk kejau sekor2,cek men pyh lg..last2,borang yg x lngkap jgk aku hantar,,pgi2,kerani,kak umi da kne marah..sian die,smlm kak umi g temuduge..mse tmuduge tu,bos aku kol..(kuang ajar x??)..x hormat langsung org nk tmuduge..kacau org je..pastu,hari ini,bos mrh2 sbb die kate kak umi x jwb kol die..kak umi kate la,enset silent..die ckp,..'abes?mlm2 pun,x kan x ley tepon abg?'..otak kau nk kol mlm2..x kan nk g keje mlm tu jgk..pe hal la org tue giler duit tu..dgn aku2 skli kne mrh..giler~pastu,dr pagi smpai petang wat claim,phstat je segale dokumen..dak ayep,ngn man pun terpakse meredah panas tok bg pd mphtj ngn mmu,,smpai je mphtj,dowang silap bg dokumen..haha,tersilap cop pada dokumen..trpakse patah balik,dr ayer keroh ke opis..dekat 20 minit bru smpai,pastu wat dokumen baru balik,time tu,aku ngn kak umi dah kuar opiz..nk g hntar claim..dowang pun tmpal la cebisan kertas pada yg salah cop tu,pastu scan..seb bek la x payah wat bru balik...oppss,pasal claim lak,,haha,part ni,mmg cm bdoh sikit..pgi2 tu,aku ade g mphtj,pastu..aku hntr cop..konon2nye dr syrikat ZT..pastu,petang tu kan,aku kuar ngn akk umi,antar claim jgk..aku dr syarikat MU pulak..haha,menyamar je kje aku..aku rase dowang pun da prasan muke aku r..da r muke aku de parot..lg sng cam~

Duit Haram~

haha,sigh~ aku btol2 mnyirap tgk orang tue kdekot ni...mcm sial je..kau taw x..aku godeh2 r FB anak die..then,aku tgk r sekor anak die..cek men berlagak lg..mcm hawau je..result pekse pun nak show kat FB..padehal result UPKK je..bapak die sampai komen cm ni kt fb die. 


"tahniah...baby.?usaha baby bebaloi..ayah nak tahun depan upsr,dapat macam ni..besok ayah hadiahkan laptop...'... 

haha,bdoh!bg taw sume orang,kau bg lap top pada anak kau.,konon2nye,kau kaye la..hahah,kaye makan duit haram~stupid foolish~.

Fy Zal Bertunang

sape fyzal?abg sulong aku...wat ptame kalinye..salah sowang dlm adik beradik aku,die yg bertunang dlu...da selamat pun mase hari sabtu,11/12/2010..time nak wat hntaran r paling kelakar,tah ape2 tah..yg wat nye,aku,mak,yam,jol...kitewang mmg zero bab2 ni,ktewang juzt wt hntaran  ikut gmbr2 dlm internet je ahaha..pastu,ble sedare nk tolong wt,ktewang x nak bg lak tu..ahaha..ye r,ktewang x nk r susahkan org kan...tp,time tepak sirih tu r,mtk bntuan nyah...Nyah r,mak cik aku,paling byk tolong..2 hari die tolong,die la dtg paling awal,tido gumah aku..die jgk balik lewat..bek nyah aku tu...time g gumah pmpuan,kelakar r..time sidang mntak duit..80 $,menjajau2 mak aku cri duit..haha,bkn ape..mak aku mane la taw..kalau ade sidang..kne bg duit..mak x prepare lngsung..hahaha,pastu,ble nk sarong cincin..cek men laju ag die sarong..aku yg mek gmbr pulak terkial2 nak ambek gmbo...lpas tu,mule la sesi bergmbr dgn tunang abg aku tu..,kak mas~

TAPI,tbe2 nak tukar hantaran..yg hantaran pmpuan,letak kat dulang kak mas..pastu,dowang ambek la hantaran tu,skali,bunge gubahan tu..terjatoh,ktewangmmg x stple btol2..haha,aku bntaikan gelak je..akk yg ambek tu,tergelak2 tgk ktewang nye hntran..ye r,pihak pmpuan wat,cek men lawa lg..ktewang wat..haram..hahah,sowi ye kak~lebey afdal klu air tgn kluarge yg wat..ajajajajjajaja..

tah ape2

kak mas ngn aku~


kak mas

yam~mas~leyha

MPHTJ vs MBMB

topic ni agak sensitive tok aku bicarekan..well,pada pengetahuan aku...dlu,mbmb yg jage lanskap sekitar daerah ayer keroh..lanskap time tu,mmg lawa la..sbb MBMB ni pakai 'orang2' die wat..so,kalau 'orang2' die wat x btol..die ley straight berhentikan..tapi,starting baru2 ni,MPHTJ ambek alih lanskap,MPHTJ pakai kontraktor  tok kendalikan lanskap,,tapi,bese la..kontraktor ni..dowang sume juzt nk duit je..(bisnes is bisnes)..ble kontraktor kndalikan lanskap ni..1 cmpany,die tetapkan 6 pkrja..ayer keroh tu,MPHTJ gune beberape kntraktor,1 cmpany,nak jge 6 orang tu,kadang2..sume pkrje mngular time keje..smpaikan org atasan MPHTJ ley perasan...lori yg bese siram air hari2 tu,da xde da..mane hilang??tu r,kntrktor ni..awal2 je tnjuk bek..2,3 bulan,,hilang r..byk giler mslah MPHTJ hadapi smpai kne kuar duit sndiri tok beli pokok..salah MPHTJ jgk,die nk lebeh dr MBMB,tp die x ley wat cm tu,sbb MBMB gune 'orang2' die..MPHTJ,gune kntraktor..susah nk kndalikan tu~

Permulaan..~

mulenye,aku nak cerite kan sume pengalaman aku mase aku praktikal..aku baru praktikal 2 minggu,..best...best kene maki..hak2...bende yang paling aku x ley lupe sepanjang 2 minggu ni,aku g meeting r..haha,kelakar..sbb,aku x taw nak pki baju ape..bese..aku pki baju celcom,courts mammoth,matrik,baju aras..hahaha..pastu,ble akk umi ajak aku g meeting,aku men pki t shirt,ngn cadigen..pki kasot corcs...hahah,..pastu,ble g meeting ngn mphjt,.ambek kau!sume kontraktor2 pangkat org tua.haha.terbelik bijik mate tgk pkaian aku,ptotnye aku pki bju kemeje tp,tshirt je...gggrrrr..hahah,sori pakcik~ ble masok meeting tu, aku dgr je la ape wakil mphtj tu marah..pasal lanskap,haha..padehal aku x taw ape2 pun...yg penting,kat atas meje meeting tu,ade kuih karipap ngn seri muke...air teh..kenyang~haha

pastu,kitewang diajar tok menipu taw,.haha,patutnye 1 company tu, xbley ade syarikat lg kat bawah cmpany tu..tp,cmpany aku ni...ade berbelas syarikat  bwh die..aku pun plik  gak..cm ne dowang ley handle bab2 menipu ni..selidik2,rupenye..syarikat bwh2 dowang ni,gune alamat gumah sndiri....klau mcm tnder masok kan,1 syarikat tu,die dpt 5 tnder..kalau berbelas2 'syarikat' bwh die tu,,lg byk tnder die dpt..padehal,1 cmpny je yg ade...untong giler kan?then,ble nak hntr claim je..ktewang r jadi mangse...si panjang (mber prktikal aku) die brlakon dr syrikat len,,.pkol 10 pgi tu,hntr claim...aku pulak,berlakon dr syrikat len..hntr claim pde pkol 12 ker..hahaha..mmg kelakar...,gelak jap~

uummm....permulaan die cm ni,cmpny aku ni..tamak = kndekot  ---> haram...(hahahahahaha)
hmm..aku nk dedahkan cm ne die dpt duit haram...klu cm tender msok kan,nty..ble nak claim,msti die letak gaji pekerja 800$..tapi,ble die bayar gaji pekerja 600$ jer...cube bayangkan,kalau 1 pekerje,die bley untung 200$..bgaimane dgn 50-60 pkrje??byk kan?hasil untung tu..tok die sowang je..org kanan die..org kuat la katekan..kau taw x?gaji die wape?? 2000 dgn 1400 je tw..padehal bos die untung berpuluh2 ribu..mngikut kate kerani die,die citer r kat aku..cm ne bos nak g haji..tahun lepas kot die g haji..mule2 tu,die mohon nak g haji 1 family taw..(bese kan klu 1 fmly g,mmg x dpt)..tp,die gune org dlm,die dpt la g..tp,ble da pnt2 mohon,da nk g haji ni,tbe2 die batalkan..sbb projek byk masok....pastu,yg second time ni,die da dpt pe g ngn family die...sampai je kat sne..tbe2,die nak balik malaysia balik,sbb projek byk msok...pastu,akk tu ckp la...(mgkin,hati die lom sedia lg tok insaf..die msih mngejar keduniaan,die x nmpk lg jln yg lurus)..o0,  anak2 die,sume x mnjadi sgt la..cm bapak die,ade master(yg die bngge2 sgt)..tp,anak die,blajar poli pun ley kne tndang..sbb fail subjek...GGrrrrr...tu r,payah kalau kite bg anak kite mknan haram...nty,anak jdi x btol..ble akk tu citer,cm ne die kne dgn anak2 bos...peh,,sdih tol..kuang ajar tol..anak ngn bapak same je....

hmm..setakat ni la..aku da pnh kne maki ngn bos??pernah...utk 2 mngu ni..skali aku kne maki..sbbnye..time tu,nk g mphtj,nk mtk cek (bos yg suwo)..aku g ngn akk kerani tu,aku bek ngn die..aku g la jmp org mphtj tu,mtk cek..skali die terkejot..'bkn cek la dik,sebot harge ni salah kire,kne cop yg baru'..aku pun layankan je la...da settle sume,aku masok kter..aku ckp ngn akk,,'kak,mane ade cek,..org tu ckp,,sebot harge salah'..akk tu cp..bosr yg salah..die bg arahan salah..then,..aku kol bos..ckp kat die..pasal tu..kau taw x ape bos ckp? 'eh,mane ade abg suwo ambek cek?sebot harge...sebot harge salah..!!'..pergh,,aku yg  xtaw ape2,kne maki..siot je..start tu r,tbe2,aku dpt msj dr asni..die mrh2 aku..pergh,,lg frust aku...sedih betol~

cerite kite

cinta setebal kabus

“Mak !Mak!Tengoklah Si Buncit,dia dah beranak kat kandang tu.Jomlah pergi tengok.Timah dah tak sabar nak tengok anak Si Buncit,mesti gebu macam mak dia,”jerit Timah.Dia segera menuju ke arah Mak Jah yang berada di dapur.

“Ya,Mak datang ni!,”

Mak Jah terkedek-kedek berlari ke arah Timah.Walaupun umurnya mencecah 55 tahun,kekuatan fizikalnya tidak mengambarkan usia tuanya.Dia masih lagi menternak haiwan,itulah satu-satunya sumber pendapatan yang dia perolehi.

Setiba Timah dan Mak Jah di kandang,Si Buncit sudah pun beranakkan anaknya.Mak Jah menyambut anak Si Buncit dengan rasa kesyukuran.

****************

“Abang,Jah rasa Jah teringin nak ambil anak angkat,”Jah menyuarakan pendapatnya.Sambil itu die menguis-nguis nasi yang berada di dalam pinggan itu..Dia mengharap agar suaminya membenarkan dia mengambil anak angkat.Sudah sekian lama mendirikan rumahtangga,mereka masih tidak mempunyai rezeki untuk menimang anak.

“Abang tak kisah kalau tu yang Jah nak.Lagipun,kita sunyi sebab tak ada anak kan?Bila Jah nak pergi rumah anak yatim?Kalau esok,abang rasa kerja kat kandang tu tak adalah banyak sangat.Kita pergi petang esok nak?,”tanya Omar,suami Jah yang cukup prihatin terhadap kehendak isterinnya.Jah berasa beruntung mendapat suami begitu.

Hati Jah berbunga.

“Abang serius ni?Jah nak pergi secepat mungkin.Betul ni bang?Tak tipu?,”tanya Jah dengan suaranya yang kegirangan.

“Betul lah,tak kan abang nak main-main pulak?Abang cakap betul ni,kita pergi esok petang ea?,”

Malam itu,cukup bermakna bagi Jah.Dia sudah tidak sabar-sabar menanti bakal orang baru di rumahnya.Pasti ceria rumah Jah dibuatnya.

Keesokan harinya,Mak Jah menyiapkan sarapan yang enak-enak untuk suaminya.

“Ai,Jah?Nak ambil hati punya pasal,sediakan sarapan sedap-sedap nampaknya?,”usik Omar.Dia tahu isterinya sudah tidak sabar menunggu waktu petang yang dijanjikan.

“Perli Jah ea?,”Jah cuba merajuk.

“Tak lah,abang main-mainlah.Gurau sikit pun tak boleh ea?Kalau macam tu,abang serius je la,”pancing Omar.

“Eley,da la.Makan ea bang.Nanti cepat abang balik,cepat lah kita gerak pergi rumah anak yatim.Jah dah tak sabar-sabar ni,”ujar Jah.

“Yelah,abang makan ni,tak kan nak sia-siakan masakan bini abang ni kot?Dah masak sedap-sedap untuk suami tercinta ni,”Omar ketawa berdekah-dekah mengusik Jah lagi.

****************

Petang yang dinantikan telah tiba waktunya,seawal pukul 4 petang Mak Jah telah bersiap menunggu suaminya pulang dari kandang.Hatinya kini makin gusar.Jah menlihat jam tangan yang dipakainya beberapa kali.

‘Dah pukul berapa ni?Mana abang ni?Tak balik-balik lagi?,’monolog Jah sorang-sorang.

Tak berapa minit kemudian,kelihatan Omar menunggang motorsikalnya.Dia tersengih-sengih melihat bininya yang tak sabar-sabar mahu mengambil anak angkat.Dia mengerti akan perasaan isterinya itu.

“Jah?Tunggu abang mandi dulu,kejap lagi kita gerak ea?,”ujar Omar.

“Tak payah la mandi,pergi macam ni je la.Abang dah comel dah tu,”Jah pantas menarik lengan suaminya.Tak mahu Omar mandi.

“Eh,Jah?mane boleh.Nanti nak jumpa orang dengan bau dari kandang ni.Sampai hati Jah tengok abang macam ni,”rajuk Omar.

Pelahan-lahan Jah melepaskan tangan Omar.

“Yelah,yelah.Pergi mandi cepat-cepat ea?Jah tunggu abang.Jangan lama-lama sangat,”

“Ye,abang tahulah.Abang tak macam Jah.Bersiap macam pengantin,”sempat Omar mengusik Jah.

“Aduh!,”jerit Omar.Terasa tangannya dicubit oleh Jah.

“Ha,padan muke.Tu lah,ejek Jah lagi,” Cepat-cepat Jah melarikan diri dari Omar.

“Oh,jaga Jah malam ni ea?da la,abang nak mandi ni,pergi dulu,” Omar menghilangkan diri menuju ke dalam rumah.

Setiba saja mereka di perkarangan Teratak Kasih.Mereka saling memandang antara satu sama lain.

“Jah nak anak lelaki ke perempuan?Abang tak kisah,”

“Jah rasa,Jah nak anak perempuan.Nanti senang la Jah nak jaga.Anak laki,Jah takut dia liar nanti,”ujar Jah.

Setelah Jah dan Omar berbincang mengenai pengambilan anak angkat.Dia segera menuju ke Teratak Kasih.Disitu,Jah berjumpa dengan pengetua Teratak Kasih,Pn Mariam binti Hj.Kassim.

Setelah berbudi bicara dan mengikut prosedure yang ditetapkan,Jah mengambil keputusan untuk mengambil Fatimah binti Muhammad untuk menjadi anak angkatnya.

****************

Masih berlegar di minda Mak Jah bagaimana dia boleh mengambil Timah sebagai anak angkatnya.Sewaktu dia mengambil Timah sebagai anak angkatnya,sedikit sebanyak latar belakang hidup Timah diceritakan oleh Pn Mariam.

Sememangnya Timah merupakan anak yatim yang diambil oleh Mak Jah di Teratak Kasih Air Tawar.Seawal 2 tahun usia Timah atau nama penuhnya Fatimah binti Muhammad,dia sudah kehilangan ibubapa akibat kemalangan yang melibatkan kereta dan lori.Nasib menyebelahi Timah,dia tidak terlibat dalam kemalangan itu.Gara-gara lori yang dibawa oleh pemandu yang mabuk,ibubapanya menjadi mangsa korban dalam tragedi itu.Tika itu,Timah berada di rumah bersama orang gajinya.Ibubapa Timah memang keturunan yang agak berada.Ibubapanya memiliki Syarikat BM Construction Holding yang agak terkenal di bandar yang kian pesat membangun.Namun,sewaktu kematian mereka,tiada siapa dikalangan sanak saudara mereka mahu menjaga Timah.Akibatnya,Timah dimasukkan ke Teratak Kasih,dan semua harta ibubapanya diwasiatkan kepada Timah.Duit yang diwasiatkan tidak boleh dipakai oleh sesiapapun melainkan Timah sudah berusia 18 tahun.Hal ini,arwah ibubapanya tidak mahu harta yang diwasiatkan itu digunakan sewenang-wenangnya oleh insan yang tidak berperikemanusiaan.

Kini,umur Timah sudah mencecah 18 tahun,dan dia berhak mendapat harta peninggalan arwah ibubapanya.Timah sememangnya tahu sejak dulu lagi,dia hanyalah anak yatim piatu dan merupakan anak angkat kepada Mak Jah.Walaubagaimanapun,dia tetap menyayangi Mak Jah seperti ibu kandungnya.Tiada siapa didunia ini yang mengerti kasih sayangnya pada Mak Jah.Mak Jah lah yang menjaganya bagai menatang minyak yang penuh,kasih sayang Mak Jah hanyalah pada suaminya dan Timah.

“Mak ?Apa yang Mak termenungkan tu?,”tegur Timah.Timah memegang bahu Mak Jah.

Bunyi cengkerik sayup-sayup kedengaran di halaman rumahnya.Mak Jah yang termenung di tangga rumahnya tersentak mendengar suara manja Timah yang menegurnya.Lalu,Mak Jah mencapai tangan Timah.Diusapnya perlahan-perlahan.

“Mak teringat arwah ayah kamu.Mak rindu dengan arwah.Dah genab 5 tahun arwah meninggal dunia,”Mak Jah menyingkap kenangan lalu.

“Ya,tak ye mak.Timah pun rindu kat ayah.Arwah terlalu baik orangnya.Apa yang Timah nak semua dia bagi.Timah sayangkan dia macam Timah sayangkan mak.Insyallah,arwah akan ditempatkan dalam golongan yang beriman.Amin,”Timah mendoakan arwah ayah angkatnya.Diusap kedua-dua tapak tangan ke mukanya.

“Mak pun harap macam tu.Mak beruntung mendapat suami sebegitu walaupun kami dijodohkan melalui keluarga.Um,sebelum mak lupa Mak nak tanya,bila Timah nak sambung belajar?Result Timah kan elok,rugi kalau tak sambung belajar.Arwah selalu berharap nak lihat Timah ke menara gading,”imbas Mak Jah.

“Ya,Timah tahu,Timah pun tengah memohon nak masuk universiti.Harap-harap dapat yang dekat-dekat.Timah tak nak yang jauh-jauh.Nanti Timah tak dapat jumpa mak selalu.Nanti Timah rindu kat mak.Lepas tu,Timah tak dapat concenterate nak study.Payah nanti,”terang Timah.Tangan Timah mula memicit-micit tengkuk Mak Jah.Dia tahu hari ni Mak Jah penat mengerjakan kerja-kerja di kandang.

“Ala,mak tak kisah,asalkan Timah tak lupa mak kat sini sudah.Esok hari lahir Timah.Mak nak buat pulut kuning untuk meraikan hari lahir Timah,”

“Aik?esok birthday Timah ke?Timah lupa pulak,”

“Mak tahu Timah ni macam nenek,mengalahkan mak pelupanya.Tu sebab mak bagitahu awal-awal,”perli Mak Jah.

Timah ketawa berdekah-dekah.

“Memandai je mak ni,Timah saja je tadi.Kita pulak yang dikatanya nenek.Mak lah boleh jadi nenek.Nanti bila Timah dah kahwin,nanti Timah suruh anak Timah panggil mak ‘nenek Jah oh nenek Jah’,”

Berderai ketawa Timah sekali lagi.

“Oh,perli mak ea?kahwin pun tak lagi,nak ada anak.Timah tu dah ada teman lelaki ke?,”tanya Mak Jah.

“Eh,mana ada.Selagi bergelar ‘student’,no more boyfriend okey?,”tegas Timah.

“Eh,mak tak retilah cakap bahasa orang putih ni,”

“Timah kata,selagi Timah seorang pelajar,Timah tak akan ada teman lelaki,mak je lah jadi teman lelaki Timah.Nak tak?,”gurau Timah.Sempat Timah cubit-cubit pipi Mak Jah.geli hatinya melihat Mak Jah yang geli-geleman itu.

“Ah,ada-ada je Timah ni.Ada ke patut nak mak jadi teman lelaki Timah.Tak apa,nanti bila Timah dah dewasa,Timah carilah orang yang baik-baik.Bila dah sedia,tunjuk kat mak.Nanti,kita terus berlangsung.Mak pun dah tak sabar menanti bakal menantu mak,”

Mak Jah menyuarakan hasratnya.Ikutkan hati dia,memang dia nak je Timah terus kahwin,tapi memandangkan Timah seorang yang mempunyai harapan untuk berjaya,dia rela agar Timah meyambung belajar.Biar Timah didedahkan kepada dunia luar.

****************

Malam itu,Timah check semua barang untuk dibawa pergi ke Universiti Malaya.Takut ade yang terlupa untuk dibawa.Hatinya tiba-tiba bergolak rasa sedih.Entah bagaimana hidup mak di kampung ini.Sudahlah arwah ayah meninggalkan mereka berdua.Kini,dia pula terpaksa meninggalkan mak keseorangan di kampung.Perasaan serba salah kian meyebu dirinya.Tapi,dia akur,untuk kehidupan yang lebih baik,dia kena meneruskan pelajarannya.

Pintu biliknya dikuak.Mak Jah hanya mampu tersenyum melihat Timah.

‘Mak harap Timah jangan lupa mak dikampung ni ya?Mak sentiasa doakan kejayaan Timah.’

Itu kata terakhir yang Timah ingat...

****************

“Wey,Timah!aku tengok kau dengan Asni tu apa pasal ha?Apa punca korang gaduh?Bukan main hebat lagi kau pijak kaki dia.Dah tu pulak,depan khalayak ramai lagi.Berani kau?”ujar Kiki.

Timah ketawa di dalam hatinya. ‘aduhai,bukan main busybody lagi kawan aku yang sorang ni'

Kali ini,Timah ketawa berdekah-dekah.Teringat saat-saat bahagianya dia memijak kaki mamat tu.Mesti sakit.

“Biar padankan muka dia!baru dia tau siapa Timah ini.Even though,aku ni orang kampung,tapi aku ada maruah kot.Biarlah dia rasa cam mana hebatnya kaki gajah aku ni”ketawa Timah sambil menhentak-hentak kakinya atas lantai.Hatinya selesa,selesa dengan perbuatannya tadi.

‘eh,kau ni?apa yang kau happy sangat?kau tau tak?aku malu sangat kau buat macam tu?Dah la semua orang pandang aku?kau boleh pulak buat dunno je...

‘kau ingat kau handsome?walau kau seorang lelaki dalam dunia ni pun,jangan harap aku tunduk pada orang macam kau.Hina dalam hormat.Biar satu dunia ni hormat pada orang macam kau,handsome,kaya,pandai..malangnya,kau tak pernah mengenal erti kemanusiaan.Kau hina orang macam aku.” Gumam hati Timah.Terasa berat mulutnya memberi tahu kepada Kiki kisah yang sebenarnya.

Dia malu,malu pada dirinya kerana dipanggil ‘ayam kampung gedempol’,dengan tubuhnya yang besar macam gajah,dia hilang keyakinan diri.Semakin hari,dia membenci kampungnya.Sudah hampir setengah tahun dia tak menjenggah kampung halamannya.Setiap kali Mak Jah menghubunginya,dia lebih suka memberi alasan ‘sibuklah mak,banyak assigment kena buat.Mak kena faham.Sorry yer? ’ cepat-cepat dia mematikan talian.Tidak mahu didesak,dan setiap kali tu,Mak Jah mengalirkan air matanya.Dia tahu anak angkatnya sudah berubah laku.Dia mengenal erti kehidupan.Sesungguhnya manusia mudah berubah........

\

cinta setebal kabus

“Mak !Mak!Tengoklah Si Buncit,dia dah beranak kat kandang tu.Jomlah pergi tengok.Timah dah tak sabar nak tengok anak Si Buncit,mesti gebu macam mak dia,”jerit Timah.Dia segera menuju ke arah Mak Jah yang berada di dapur.

“Ya,Mak datang ni!,”

Mak Jah terkedek-kedek berlari ke arah Timah.Walaupun umurnya mencecah 55 tahun,kekuatan fizikalnya tidak mengambarkan usia tuanya.Dia masih lagi menternak haiwan,itulah satu-satunya sumber pendapatan yang dia perolehi.

Setiba Timah dan Mak Jah di kandang,Si Buncit sudah pun beranakkan anaknya.Mak Jah menyambut anak Si Buncit dengan rasa kesyukuran.

****************

“Abang,Jah rasa Jah teringin nak ambil anak angkat,”Jah menyuarakan pendapatnya.Sambil itu die menguis-nguis nasi yang berada di dalam pinggan itu..Dia mengharap agar suaminya membenarkan dia mengambil anak angkat.Sudah sekian lama mendirikan rumahtangga,mereka masih tidak mempunyai rezeki untuk menimang anak.

“Abang tak kisah kalau tu yang Jah nak.Lagipun,kita sunyi sebab tak ada anak kan?Bila Jah nak pergi rumah anak yatim?Kalau esok,abang rasa kerja kat kandang tu tak adalah banyak sangat.Kita pergi petang esok nak?,”tanya Omar,suami Jah yang cukup prihatin terhadap kehendak isterinnya.Jah berasa beruntung mendapat suami begitu.

Hati Jah berbunga.

“Abang serius ni?Jah nak pergi secepat mungkin.Betul ni bang?Tak tipu?,”tanya Jah dengan suaranya yang kegirangan.

“Betul lah,tak kan abang nak main-main pulak?Abang cakap betul ni,kita pergi esok petang ea?,”

Malam itu,cukup bermakna bagi Jah.Dia sudah tidak sabar-sabar menanti bakal orang baru di rumahnya.Pasti ceria rumah Jah dibuatnya.

Keesokan harinya,Mak Jah menyiapkan sarapan yang enak-enak untuk suaminya.

“Ai,Jah?Nak ambil hati punya pasal,sediakan sarapan sedap-sedap nampaknya?,”usik Omar.Dia tahu isterinya sudah tidak sabar menunggu waktu petang yang dijanjikan.

“Perli Jah ea?,”Jah cuba merajuk.

“Tak lah,abang main-mainlah.Gurau sikit pun tak boleh ea?Kalau macam tu,abang serius je la,”pancing Omar.

“Eley,da la.Makan ea bang.Nanti cepat abang balik,cepat lah kita gerak pergi rumah anak yatim.Jah dah tak sabar-sabar ni,”ujar Jah.

“Yelah,abang makan ni,tak kan nak sia-siakan masakan bini abang ni kot?Dah masak sedap-sedap untuk suami tercinta ni,”Omar ketawa berdekah-dekah mengusik Jah lagi.

****************

Petang yang dinantikan telah tiba waktunya,seawal pukul 4 petang Mak Jah telah bersiap menunggu suaminya pulang dari kandang.Hatinya kini makin gusar.Jah menlihat jam tangan yang dipakainya beberapa kali.

‘Dah pukul berapa ni?Mana abang ni?Tak balik-balik lagi?,’monolog Jah sorang-sorang.

Tak berapa minit kemudian,kelihatan Omar menunggang motorsikalnya.Dia tersengih-sengih melihat bininya yang tak sabar-sabar mahu mengambil anak angkat.Dia mengerti akan perasaan isterinya itu.

“Jah?Tunggu abang mandi dulu,kejap lagi kita gerak ea?,”ujar Omar.

“Tak payah la mandi,pergi macam ni je la.Abang dah comel dah tu,”Jah pantas menarik lengan suaminya.Tak mahu Omar mandi.

“Eh,Jah?mane boleh.Nanti nak jumpa orang dengan bau dari kandang ni.Sampai hati Jah tengok abang macam ni,”rajuk Omar.

Pelahan-lahan Jah melepaskan tangan Omar.

“Yelah,yelah.Pergi mandi cepat-cepat ea?Jah tunggu abang.Jangan lama-lama sangat,”

“Ye,abang tahulah.Abang tak macam Jah.Bersiap macam pengantin,”sempat Omar mengusik Jah.

“Aduh!,”jerit Omar.Terasa tangannya dicubit oleh Jah.

“Ha,padan muke.Tu lah,ejek Jah lagi,” Cepat-cepat Jah melarikan diri dari Omar.

“Oh,jaga Jah malam ni ea?da la,abang nak mandi ni,pergi dulu,” Omar menghilangkan diri menuju ke dalam rumah.

Setiba saja mereka di perkarangan Teratak Kasih.Mereka saling memandang antara satu sama lain.

“Jah nak anak lelaki ke perempuan?Abang tak kisah,”

“Jah rasa,Jah nak anak perempuan.Nanti senang la Jah nak jaga.Anak laki,Jah takut dia liar nanti,”ujar Jah.

Setelah Jah dan Omar berbincang mengenai pengambilan anak angkat.Dia segera menuju ke Teratak Kasih.Disitu,Jah berjumpa dengan pengetua Teratak Kasih,Pn Mariam binti Hj.Kassim.

Setelah berbudi bicara dan mengikut prosedure yang ditetapkan,Jah mengambil keputusan untuk mengambil Fatimah binti Muhammad untuk menjadi anak angkatnya.

****************

Masih berlegar di minda Mak Jah bagaimana dia boleh mengambil Timah sebagai anak angkatnya.Sewaktu dia mengambil Timah sebagai anak angkatnya,sedikit sebanyak latar belakang hidup Timah diceritakan oleh Pn Mariam.

Sememangnya Timah merupakan anak yatim yang diambil oleh Mak Jah di Teratak Kasih Air Tawar.Seawal 2 tahun usia Timah atau nama penuhnya Fatimah binti Muhammad,dia sudah kehilangan ibubapa akibat kemalangan yang melibatkan kereta dan lori.Nasib menyebelahi Timah,dia tidak terlibat dalam kemalangan itu.Gara-gara lori yang dibawa oleh pemandu yang mabuk,ibubapanya menjadi mangsa korban dalam tragedi itu.Tika itu,Timah berada di rumah bersama orang gajinya.Ibubapa Timah memang keturunan yang agak berada.Ibubapanya memiliki Syarikat BM Construction Holding yang agak terkenal di bandar yang kian pesat membangun.Namun,sewaktu kematian mereka,tiada siapa dikalangan sanak saudara mereka mahu menjaga Timah.Akibatnya,Timah dimasukkan ke Teratak Kasih,dan semua harta ibubapanya diwasiatkan kepada Timah.Duit yang diwasiatkan tidak boleh dipakai oleh sesiapapun melainkan Timah sudah berusia 18 tahun.Hal ini,arwah ibubapanya tidak mahu harta yang diwasiatkan itu digunakan sewenang-wenangnya oleh insan yang tidak berperikemanusiaan.

Kini,umur Timah sudah mencecah 18 tahun,dan dia berhak mendapat harta peninggalan arwah ibubapanya.Timah sememangnya tahu sejak dulu lagi,dia hanyalah anak yatim piatu dan merupakan anak angkat kepada Mak Jah.Walaubagaimanapun,dia tetap menyayangi Mak Jah seperti ibu kandungnya.Tiada siapa didunia ini yang mengerti kasih sayangnya pada Mak Jah.Mak Jah lah yang menjaganya bagai menatang minyak yang penuh,kasih sayang Mak Jah hanyalah pada suaminya dan Timah.

“Mak ?Apa yang Mak termenungkan tu?,”tegur Timah.Timah memegang bahu Mak Jah.

Bunyi cengkerik sayup-sayup kedengaran di halaman rumahnya.Mak Jah yang termenung di tangga rumahnya tersentak mendengar suara manja Timah yang menegurnya.Lalu,Mak Jah mencapai tangan Timah.Diusapnya perlahan-perlahan.

“Mak teringat arwah ayah kamu.Mak rindu dengan arwah.Dah genab 5 tahun arwah meninggal dunia,”Mak Jah menyingkap kenangan lalu.

“Ya,tak ye mak.Timah pun rindu kat ayah.Arwah terlalu baik orangnya.Apa yang Timah nak semua dia bagi.Timah sayangkan dia macam Timah sayangkan mak.Insyallah,arwah akan ditempatkan dalam golongan yang beriman.Amin,”Timah mendoakan arwah ayah angkatnya.Diusap kedua-dua tapak tangan ke mukanya.

“Mak pun harap macam tu.Mak beruntung mendapat suami sebegitu walaupun kami dijodohkan melalui keluarga.Um,sebelum mak lupa Mak nak tanya,bila Timah nak sambung belajar?Result Timah kan elok,rugi kalau tak sambung belajar.Arwah selalu berharap nak lihat Timah ke menara gading,”imbas Mak Jah.

“Ya,Timah tahu,Timah pun tengah memohon nak masuk universiti.Harap-harap dapat yang dekat-dekat.Timah tak nak yang jauh-jauh.Nanti Timah tak dapat jumpa mak selalu.Nanti Timah rindu kat mak.Lepas tu,Timah tak dapat concenterate nak study.Payah nanti,”terang Timah.Tangan Timah mula memicit-micit tengkuk Mak Jah.Dia tahu hari ni Mak Jah penat mengerjakan kerja-kerja di kandang.

“Ala,mak tak kisah,asalkan Timah tak lupa mak kat sini sudah.Esok hari lahir Timah.Mak nak buat pulut kuning untuk meraikan hari lahir Timah,”

“Aik?esok birthday Timah ke?Timah lupa pulak,”

“Mak tahu Timah ni macam nenek,mengalahkan mak pelupanya.Tu sebab mak bagitahu awal-awal,”perli Mak Jah.

Timah ketawa berdekah-dekah.

“Memandai je mak ni,Timah saja je tadi.Kita pulak yang dikatanya nenek.Mak lah boleh jadi nenek.Nanti bila Timah dah kahwin,nanti Timah suruh anak Timah panggil mak ‘nenek Jah oh nenek Jah’,”

Berderai ketawa Timah sekali lagi.

“Oh,perli mak ea?kahwin pun tak lagi,nak ada anak.Timah tu dah ada teman lelaki ke?,”tanya Mak Jah.

“Eh,mana ada.Selagi bergelar ‘student’,no more boyfriend okey?,”tegas Timah.

“Eh,mak tak retilah cakap bahasa orang putih ni,”

“Timah kata,selagi Timah seorang pelajar,Timah tak akan ada teman lelaki,mak je lah jadi teman lelaki Timah.Nak tak?,”gurau Timah.Sempat Timah cubit-cubit pipi Mak Jah.geli hatinya melihat Mak Jah yang geli-geleman itu.

“Ah,ada-ada je Timah ni.Ada ke patut nak mak jadi teman lelaki Timah.Tak apa,nanti bila Timah dah dewasa,Timah carilah orang yang baik-baik.Bila dah sedia,tunjuk kat mak.Nanti,kita terus berlangsung.Mak pun dah tak sabar menanti bakal menantu mak,”

Mak Jah menyuarakan hasratnya.Ikutkan hati dia,memang dia nak je Timah terus kahwin,tapi memandangkan Timah seorang yang mempunyai harapan untuk berjaya,dia rela agar Timah meyambung belajar.Biar Timah didedahkan kepada dunia luar.

****************

Malam itu,Timah check semua barang untuk dibawa pergi ke Universiti Malaya.Takut ade yang terlupa untuk dibawa.Hatinya tiba-tiba bergolak rasa sedih.Entah bagaimana hidup mak di kampung ini.Sudahlah arwah ayah meninggalkan mereka berdua.Kini,dia pula terpaksa meninggalkan mak keseorangan di kampung.Perasaan serba salah kian meyebu dirinya.Tapi,dia akur,untuk kehidupan yang lebih baik,dia kena meneruskan pelajarannya.

Pintu biliknya dikuak.Mak Jah hanya mampu tersenyum melihat Timah.

‘Mak harap Timah jangan lupa mak dikampung ni ya?Mak sentiasa doakan kejayaan Timah.’

Itu kata terakhir yang Timah ingat...

****************

“Wey,Timah!aku tengok kau dengan Asni tu apa pasal ha?Apa punca korang gaduh?Bukan main hebat lagi kau pijak kaki dia.Dah tu pulak,depan khalayak ramai lagi.Berani kau?”ujar Kiki.

Timah ketawa di dalam hatinya. ‘aduhai,bukan main busybody lagi kawan aku yang sorang ni'

Kali ini,Timah ketawa berdekah-dekah.Teringat saat-saat bahagianya dia memijak kaki mamat tu.Mesti sakit.

“Biar padankan muka dia!baru dia tau siapa Timah ini.Even though,aku ni orang kampung,tapi aku ada maruah kot.Biarlah dia rasa cam mana hebatnya kaki gajah aku ni”ketawa Timah sambil menhentak-hentak kakinya atas lantai.Hatinya selesa,selesa dengan perbuatannya tadi.

‘eh,kau ni?apa yang kau happy sangat?kau tau tak?aku malu sangat kau buat macam tu?Dah la semua orang pandang aku?kau boleh pulak buat dunno je...

‘kau ingat kau handsome?walau kau seorang lelaki dalam dunia ni pun,jangan harap aku tunduk pada orang macam kau.Hina dalam hormat.Biar satu dunia ni hormat pada orang macam kau,handsome,kaya,pandai..malangnya,kau tak pernah mengenal erti kemanusiaan.Kau hina orang macam aku.” Gumam hati Timah.Terasa berat mulutnya memberi tahu kepada Kiki kisah yang sebenarnya.

Dia malu,malu pada dirinya kerana dipanggil ‘ayam kampung gedempol’,dengan tubuhnya yang besar macam gajah,dia hilang keyakinan diri.Semakin hari,dia membenci kampungnya.Sudah hampir setengah tahun dia tak menjenggah kampung halamannya.Setiap kali Mak Jah menghubunginya,dia lebih suka memberi alasan ‘sibuklah mak,banyak assigment kena buat.Mak kena faham.Sorry yer? ’ cepat-cepat dia mematikan talian.Tidak mahu didesak,dan setiap kali tu,Mak Jah mengalirkan air matanya.Dia tahu anak angkatnya sudah berubah laku.Dia mengenal erti kehidupan.Sesungguhnya manusia mudah berubah........

\